Ο ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΟ iEFIMERIDA
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Είναι τελικά πιο ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο; -Πνευμονολόγος εξηγεί
Το μεγάλο «ντιμπέιτ»: Ηλεκτρονικό τσιγάρο ενάντια στο συμβατικό.

Σήμερα, 31 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος και, για μία ακόμη χρονιά, αναμένεται να διεξαχθεί το «ντιμπέιτ» αναφορικά με το πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, συγκριτικά με το συμβατικό.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι καθηλωτικά: Το τσιγάρο και ο καπνός σκοτώνουν πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Από τα θύματα του τσιγάρου, τα 7 εκατ. είναι οι ίδιοι καπνιστές, ενώ περί το 1,2 εκατ. πεθαίνουν από επιπλοκές παθητικού καπνίσματος. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι το τσιγάρο σκοτώνει σχεδόν το 50% των καπνιστών.

Την ίδια στιγμή, μελέτες, όπως αυτές που επικαλείται η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% ασφαλέστερο από το συμβατικό κάπνισμα. Παρά ταύτα, μια σειρά «ύποπτων» περιστατικών πνευμονοπάθειας, που καταγράφηκαν το περασμένο φθινόπωρο, στις ΗΠΑ αποδόθηκαν στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου… θολώντας εκ νέου τα «νερά» και αναγκάζοντας το αμερικανικό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) να εκδώσει προειδοποιήσεις για το άτμισμα.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, το CDC απέσυρε τις προειδοποιήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα, προβαίνοντας στην παραδοχή ότι οι χρήστες που ασθένησαν χρησιμοποιούσαν ακατάλληλες προσμείξεις με βάση τη μαριχουάνα. Στα ερωτήματα για την ασφάλεια (ή μη) του ηλεκτρονικού τσιγάρου, απαντά στο iefimerida ο Πνευμονολόγος Πάνος Χατζηαποστόλου, ο οποίος από το 2001 είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Πνευμονολογικού Τμήματος ιδιωτικής κλινικής της Θεσσαλονίκης, διατηρεί πνευμονολογικό ιατρείο τα τελευταία 22 χρόνια και έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό περιπτώσεων καπνιστών και χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Χατζηαποστόλου: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές.

Διαβάστε περισσότερα : Πηγή: iefimerida.gr

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση